{ "title": "Paranoyak Şizofreni", "image": "https://www.sizofreni.gen.tr/images/Paranoyak-Sizofreni-96.jpg", "date": "20.01.2024 10:01:09", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Paranoyak Şizofreni, bu rahatsızlık toplumda oldukça sık rastlanılan bir rahatsızlıktır. Paranoyak şizofreni hastalığında kişinin hal ve hareketlerinde herhangi bir tuhaflık olmadığından dolayı hastalığın teşhisi oldukça zor olur. Bu hastalığa yakalanan kişiler problemlerini etrafında bulunan kişilere hiç belli etmeden kendi içlerinde yaşamaktadırlar. Ancak detaylı bir şekilde incelendiklerinde ise kişinin halüsinasyon gördüğünü, yanılgılara sahip ve paranoyak bir kişi olduğunu tespit ederler. Kişinin etrafında görmüş olduğu halüsinasyonlar sesli veya görüntü olmaktadır. Paranoyak şizofreni hastalığı kimi zaman çok uzun müddet sürer iken bazen de aralıklarla devam eden bir rahatsızlıktır.

Paranoyak Şizofreni Belirtileri Nelerdir?
Paranoyak Şizofreni Hastalarının Hayatını Olumsuz Yönde Etkileyen Durumlar Nelerdir?
Paranoyak Şizofreni Tanısı Nasıl Yapılır?

Bu hastalık çok uzun müddet ya da aralıklarla seyreden bir rahatsızlık olduğundan dolayı tedavi kesinlikle aksatılmadan düzenli olarak yapılmalıdır. Eğer tedavi ihmal edilir ise hasta kişiyi iyice kaybetmeye başlarsınız. Kişi psikoza girer ve hayatla bütün bağını koparır. Paranoyak şizofreni hastalığı kişilerde iki değişik biçimde yaşanmaktadır. İlk zamanlarda kişi iyice içine kapanır ve depresif bir ruhu haline girer. Bu durumun tipik depresyon ile karıştırılmaması için tanının iyi konulması gerekir bu nokta oldukça önemlidir. Bu rahatsızlık bir gelip bir gittiğinden dolayı manik depresif hastalığı ile karıştırılmaması oldukça yüksektir. Bütün bunların yanı sıra kişide yanılgıların olması ve daima halüsinasyon görmesi hastalığın tanısının konulmasına yardımcı​ olur. İkinci grupta olan hastalarda ise dünyaya özel bir görev için geldiğini hissetme, kendini diğer insanlardan üstün görme, kendini lider gibi hissetmesi ve kendisini girdiği her ortamda öne çıkarması gibi sergilediği tuhaf hareketleri vardır. Bu grupta olan hasta kişiler kendisini ispat etmeye, kendisini etrafında bulunan kişilere özel olduklarına inandırmaya ve devamlı hayal kurarak hayal dünyasında yaşarlar. Kişilerin yüksek ego sahibi olduğu düşünülür. Paranoyak şizofreni hastalığı bu belirti ve semptomlar ile en doğru şekilde teşhis edilir.

Paranoyak Şizofreni Tedavisi Nasıl Yapılır?

Her kişinin farklı bünyesi olduğundan dolayı hastalık kişide değişik etkiler gösterir. Bu hastalık tehlike bir rahatsızlık değildir doğru tanı ve tedavi sayesinde kişi eski sağlığına kavuşur. Ancak bu tedavi bir ömür boyu sürebilir. Hasta kişiler akıl hastanesinde tedavi edilir. Hastaya en uygun tedavi yöntemi, psikoterapi ve ilaç türü oldukça önemlidir. Paranoyak şizofreni hastalığının tedavisi uzun sürdüğünden dolayı hasta kişinin ailesinin​ ve doktorunun sabırlı olması gerekir. Tedavi sürecinde alınan psikotrop ilaçlar hasta üstünde olumlu sonuçlar yaratmaya başlar. Tedavi sürecinde eğer gerek duyulursa elektroşok tedavisi uygulanır. Hasta kişiyi topluma kazandırmak için tedaviyi asla bırakmamak gerekir.
" } ] }