{ "title": "Şizofren", "image": "https://www.sizofreni.gen.tr/images/Sizofren-67.jpg", "date": "20.01.2024 06:22:41", "author": "Sahmurat GECKIN", "article": [ { "article": "Şizofren, Şizofren hastalarının hareketlerinde, düşüncelerinde, salgılarındaki meydana gelen psikolojik bir bozukluktur. Şizofren hastalığında kişi neyin gerçek neyin hayali olduğunu anlayamaz. Bu yüzden şizofrenler toplum hayatında, okul hayatında ve çalışma hayatında problem yaşarlar. Zaman zaman gerçekle ilişkilerini kaybederler. Gerçekle ilişkilerini kaybettiklerinde kişilik ve davranışlarında değişiklik oluşur. Bu değişiklik hatta şok edici boyutlara ulaşabilir. Şizofren hastalarının şiddeti kişiden kişiye değişmektedir. Bu psikolojik hastalık kadınlara nazaran erkeklerde daha sık görülmektedir. Ayrıca genellikle kadınlarda daha ileri ki yaşlarda görülmektedir. Hastalığın başlamasının belli bir yaşı yoktur. Sadece kadınlarda biraz daha geç görülmektedir. Kırsal kesimde yaşayan kişilere göre kentlerde yaşayan kişilerde daha sık rastlanmış bir hastalıktır. Şizofrenlerde yaşadığı psikolojik sorunlarla birlikte intihar girişimi olasılığı çok yüksektir. Hastalıkta intihar girişimiyle ölüm sayısı oldukça fazladır. Şizofrenlik, tedavisi ekonomik açıdan çok külfetli bir hastalıktır. Ekonomik yönden olan zorluğunun dışında toplum içerisinde ve ailesinin yaşadığı manevi yükün ölçümü imkânsızdır.

Şizofren belirtileri: Şizofren hastalarında ilk belirtiler genellikle ani ve şiddetli olur. Şizofren hastaları beceri ve kişilik değişiklikleri yaşarlar. En öne çıkan belirtileri ise gerçekle ilgisi olmayan şeyleri kendince kabullenmek, gerçekte var olmayan şeyler görmek, olmayan sesler duymak, garip kokular almak, ağızda değişik tat hissi gibi gerçek olmayan algılardır. Bu hastalıkta en yaygın olan semptom sesler duymaktır. Bunların dışında anlamsız kelimeler kullanmak, anlamsız cümleler kurmak, ani fikir değişikliği, yavaş hareket etmek, kararsız olmak, dairesel yönde yürümek, aynı hareketi defalarca tekrarlama, aileden, arkadaş ortamından ve sosyallikten uzaklaşmak, hareketsiz bir şekilde uzun süre durmak, temizlik alışkanlığının olmaması gibi belirtiler vermektedir.

Şizofren teşhis ve tedavisi: Şizofren, tüm ırk ve kültürlerde görülen bir psikolojik hastalıktır. Tüm yaş grubunda etkileyen bu psikolojik hastalık genellikle kadınlarda 20-30 yaşların başında nüks ederken erkeklerde daha erken dönemde buluğ çağında ya da 20 yaşların başında baş gösterir. Kadın ve erkekleri aynı oranda etkileyen bu psikolojik bozukluk buluğ çağından küçük çocuklarda çok nadir görülmektedir. Hastalığın teşhisi için doktor öncelikle hastanın tıbbi geçmişini inceler. Bu inceleme sonrasında fiziksel muayene yapılarak hastalığa teşhis konur.

Şizofreni hastalığının teşhisi için kullanılan herhangi bir laboratuvar testi yoktur. Ancak doktor oluşan semptomların farklı bir hastalıktan kaynaklanıp kaynaklanmadığını kanaat getirmek için kan tahlili ve röntgen çeker. Bundan sonra da hastayı mental hastalıklar alanında Uzman bir psikolog ya da psikiyatriste yönlendirir. Psikiyatristler hastalığı teşhis etmek için özel olarak dizayn edilmiş bazı testlerle ile hastanın tavır ve davranışları neticesinde hastalığa teşhis koyar. Ayrıca şizofren teşhisi konması için hastalık belirtilerinin en az 6 ay sürmesi gerekmektedir. Şizofreni tedavisinde amaç hastalığın belirtilerini azaltmak ve tekrar etmesini engellemektir. Şizofren hastalarına gördüğü halisünasyon ve sesler gibi rahatsız edici semptomları azaltmak için ilaç tedavisi uygulanır. Bunun dışında psikolojik terapi ile kişilere ilaçla azalan belirtilere destekle hastalığın iyiye gitmesi sağlanır. Kişi bu terapilerle hastalığıyla baş etmeye başlayabilir. Şizofren hastalarının ayakta tedavi edilir anacak sadece kendine ve etrafına zarar verme ihtimali olan hastalara hastanede yatış yapılır.
" } ] }