{ "title": "Şizofreni Evreleri", "image": "https://www.sizofreni.gen.tr/images/Sizofreni-Evreleri-69.jpg", "date": "20.01.2024 09:41:53", "author": "Zuleyha tonbul", "article": [ { "article": "Şizofreni evreleri, Şizofreni hastalığı beyni etkileyen nörolojik bir rahatsızlıktır. Kişilerin farklı bir şekilde düşünmesine ve yanlış bakış açılarıyla hayatı görmesine neden olur. Kişilerin kendilerini tamamen dış dünyadan soyutlayarak kendi iç dünyalarına kapanmalarına yol açar. Bu tip hastalarda çok anlamsız ve garip davranışlar görülmektedir. Her yaşta insanda görülebilir. Uygun tedavi yöntemleri ile hastaları normal yaşamlarına dönmeleri mümkündür.

Şizofreni evreleri
Şizofreni evreleri iyileşme bakımından 5 bölüme ayrılır

Moratoryum evresi: Hastalarda oluşan kişilik kargaşası, kendini korumaya alma, inkar, geri çekilme gibi durumların görüldüğü evredir.

Farkındalık evresi: Kişi iyileşmeye da dair olabilecek umudu yakalar. Kendinin iyileşme kapasitesine sahip olduğunu algılar.

Hazırlık evresi: Kişilerin iç dünyasından çıkıp dış dünyaya ayak uydurmasını sağlayan kendi çevresindeki insanları ile ve yaşıtlarıyla iletişim kurma yollarını öğreten evredir.

Yeniden kurma evresi: Oldukça zorlu bir evredir. Kişilerin eski hayatlarını değerlendirerek yeni hayatlarına dair hedeflerin belirlenmesi ile oluşur.

Gelişme evresi: iyileşmenin son evresidir. Kişiler hayatlarında olabilecek olumsuzluklara karşı olumlu bakış açısına sahip olmayı öğrenir. Bu evrede hayata karşı bakış açıları tamamen pozitif hale gelmiş olur.

Şizofreni hastalarına uygulanan bu çalışmalar hastaların kimliklerini yeniden bulmalarını ve tekrar umut etmeyi öğrenmelerini sağlar.
" } ] }